Vild sjömansbiff med saltgurka

Sjömansbiff känns som en rätt som håller på att glömmas bort. Min mamma lagade det ofta när jag var liten och det är en god och IMG_1598mustig rätt. Smakar som svensk husmanskost ska göra. Det är inte komplicerat, men tar lite tid på spisen. Å andra sidan kan man göra något annat medan den puttrar på spisen. Man hinner till exempel diska undan så att man kan koncentrera sig på att äta.

Jag rekommenderar att servera sjömansbiff med ett gott bröd så att man kan skrapa upp skyn med det. Annars måste man nästan äta det med sked.

Min sjömansbiff är gjord på älgkött och en viltfond som jag kokat ihop själv. Givetvis kan man göra det på nötkött och använda buljong på tärning, men då blir den inte ”vild”. Jag tycker illa om buljongtärningar eftersom de har väldigt lite att göra med buljong eller fond. De har mer med kemikalier och köttextrakt (vad det nu är) att göra. Ta en söndag och koka lite egen fond på ben, det tar en dag på spisen, men man behöver ju inte stå och stirra på den medan den puttrar.

800 g ytterlår av älg

2 stora gula lökar
IMG_1597

10 potatisar

500 ml gott öl

800 ml viltfond

1 tsk salt

Nymald svartpeppar

1 dl vetemjöl

Timjan

Lagerblad
IMG_1599

Fint hackad persilja

Skär köttet i skivor om ca 0,5-1 cm. Banka ut bitarna lite grann mellan lite plastfolie med en kastrull eller kötthammare. Strimla löken och fräs den i lite smör så att den får lite färg. Ta ur löken ur pannan och spara till senare. Blanda mjöl, salt och peppar och vänd köttbitarna i mjölet. Skaka av överflödigt mjöl och stek dem i lite smör så att de får färg. Spara och lägg åt sidan.

Skala potatisen och skär den i skivor om ca 1 cm. Tag en stor gryta och fördela en del av potatisen i botten, lägg på några skivor kött och toppa med den frästa löken. Krydda med lite timjan och ett lagerblad. Fortsätt så lager efter lager och avsluta med potatis på toppen. Häll i ölen och fonden och koka upp det hela. Låt det hela puttra i 1-2 timmar. Smaka av med salt och mer peppar omIMG_1601 det behövs. Strö över lite finhackad persilja på toppen och servera.

Det är gott med saltgurka som tillbehör.


IMG_1602

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s