Lumaconi med långkokt högrevshjärta och parmesan

Vi hade gäster från Tjockholm under påsk och jag körde ett långkok på långfredagen för att kunna passa in gästernas ankomst. Långkok IMG_1790är tacksamt eftersom man inte är så styrd av exakta koktider, bara att det ska koka länge. Receptet kommer ursprungligen från en bok av Jens Dolk och Liselotte Forslin, Kombinera Mat och Vin (2012). Jag har dock gjort om receptet något efter mina smaklökar.

Det är en oerhört enkel rätt att laga men den behöver minst 3 timmar för att blir god, så det gäller att planera i förväg.

1kg högrev i bit (leta efter en riktigt fin bit)

2 gula lökar

1 hel vitlökIMG_1787

2 morötter

100g rotselleri

5dl rött vin

1 burk hela plommontomater (betala lite extra när du köper burktomater så smakar det bättre)

2 lagerblad

1 msk torkad timjan
IMG_1791

2 smulade peperoncino ellr 1 tsk chiliflakes

2 tsk strösocker

1 msk salt (plus ev mer när du smakar av)

2 tsk grovmalen svartpeppar

Till Servering

400g nykokt pasta t.ex. Lumaconi eller strozaprettiIMG_1793

1/2 dl crème fraiche

2 dl nyriven parmesan och ytterligare till servering

Lägg köttet i en gryta. Skala och klyfta löken och skala vitlöksklyftorna och dela dem på längden. Skala morötterna och skär dem i grova slantar. Skala rotselleri och skär i 1×1 cm tärningar. Lägg grönsakerna runt köttet. Tillsätt alla kryddor, vin och tomater. Koka upp och låt koka under lock i minst 3 timmar. När det har kokat klart tar du två gafflar och drar isär köttet i småbitar. Blanda ihop och koka ytterligare 30 minuter utan lock så att en del av vätskan kokar bort. Koka IMG_1794pastan enligt anvisningar. Blanda crème fraiche med parmesan. Strö i lite flingsalt och peppra lite. Häll av vattnet från pastan och blanda pastan med oströraran. Bjud pastan med köttgrytan och extra parmesan.

IMG_1796

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s