Pasta carbonara


Idag hade vi en ”authentic Italian market” på besök i Sundsvall. Man kunde bland annat köpa en ”italiensk hamburgare”… det var gott men inte särskilt italienskt. Hittade dock några fina ingredienser till en äkta carbonara som ska innehålla guanciale, inte bacon. Det ska heller inte vara någon grädde. Guanciale är kryddad, lufttorkad griskind.


Till 6 pers

600g spaghetti

Salt

250g Guanciale skuren i halvcentimetertjocka tärningar

5 äggulor

175g riven pecorino och parmesan.

Generöst med nymalen svartpeppar


Tärna guanciale och stek den på medelhög värme så att den precis börjar få färg. Dra pannan åt sidan och låt den stå.

Koka upp rejält med vatten, minst 5 liter. Salta generöst och smaka av pastavattnet. Det ska vara salt som Medelhavet. Koka pastan enligt anvisningar.


Under tiden river du osten och separerar äggulorna från vitan. Vispa ihop ost och äggulor. Peppra blandningen ordentligt.


När pastan kokat nästan klart så värmer du på pannan med guanciale på medelvärme. Använd en pastatång och lyft över pastan i pannan med guanciale. Blanda runt ordentligt. Häll på äggulorna med osten. Ta av pannan från värmen och blanda runt allt snabbt. Ta i någon deciliter av pastavattnet och blanda ner det. Pastan blir krämig av äggulan. Om du har för hög värme så blir det äggröra. Servera direkt.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s