Bistro Björns björn- och renköttbullar

  
Fick björnkött som tack för att jag lagade mat åt JAQTs aktivitetsdag dör jaktintresserade tjejer. Detta blir perfekt att ha som köttbullar på årets julbord. På nätet hittade jag i princip bara ett recept och i det ingick det både viltfond och lingon.  Jag tror dock att det blir svårt att känna smaken av köttet med det så jag gjorde mitt eget och det blev gott. Jag blandade björn- och renkött för att jag inte hade så mycket björnkött. 

Receptet:

500g björnfärs

500g renfärs

2dl mellangrädde

2dl mjölk

2 dl ströbröd

3 schalottenlökar 

8 enbär

1tsk torkad timjan

1tsk nymald svartpeppar

2 ägg

3tsk salt

Finhacka schalottenlöken och stek mjuk i lite smör. Ställ åt sidan och låt svalna. 

Mixa ihop enbär, salt, peppar, ströbröd, grädde och mjölk och låt stå och svälla i några minuter

Blanda äggen med färsen. 

Blanda ihop alltsammans och forma små köttbullar med fuktiga fingrar. Jag brukar ha en bunke med vatten bredvid att doppa fingrarna i, annars blir det väldigt kladdigt efter en stund. Lägg bullarna på en stor, fuktad träskärbräda. De fastnar inte så lätt då. 

  
Stek bullarna i lite smör i omgångar. Jag brukar steka på lägsta värmen, annars blir smöret bränt och det osar. Det är en fördel om du kan skaka pannan när du steker. Då får köttbullarna en fin rund form. Det kan dock vara knepigt om du har en glashäll eftersom set blir repor. Jag kör med gasspis som tål tuffa tag. Låt köttbullarna svalna och frys in till julafton. 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s