Salsiccia

Korv är lätt att göra och den blir fantastiskt god! Det är dock några saker man måste tänka på. Hygien är viktigt, framförallt om du tänkt att frysa in korven och äta den senare. Temperaturen vid tillverkningen är också viktig. Om späcket och köttet är för varmt kommer fettet att fastna på insidan av köttkvarnen och kött och fett binder sig inte med vattnet/vinet du ska ha i. Korven blir grynig i konsistensen. Se till att späcket är fryst och att köttet börjat att frysa på ytan. Lägg också köttkvarn med tillbehör i frysen innan du maler. Använd kylskåpskallt vatten/vin. Receptet kräver att du har en köttkvarn med korvhorn.

Till 2kg korvsmet

1500g magert griskött (typ skinkstek)

500g svålfritt grisspäck

Svinfjälster OBS! Ej nöt

Kryddblandning

34g havssalt

100g oekat vin eller vatten. (Alltså inte Chardonnay)

6g grovmalen svartpeppar

4g mortlat fänkålsfrö

3g pressad/mosad vitlök (typ en klyfta)

Skär kött och späck i mindre bitar och lägg i en form i frysen. Lägg fjälstret i blöt i en bunke. Spola lite vatten på fjälsterklumpen och snurra ut den. Byt vattnet i bunken. Ta en sil och lägg upp fjälstret i den. Leta upp ena änden och häll i vatten från kran i öppningen. Låt vattnet få igenom hela fjälstret. Upprepa. Lägg allt i blöt igen.

Montera köttkvarnen på din hushållsassistent. Ta in köttet och späcket från frysen. Blanda ihop det och strö över saltet. Mal allt på ett mellangrovt håljärn. Lägg över i en bunke. Ta i peppar, fänkålsfrö, pressad vitlök och vin eller vatten. Blanda samman med en slev.

Montera nu på korvhornet. Trä upp fjälstret på korvhornet och mata på med korvsmet. Låt en liten snutt korvsmet sticka ut. Stäng av maskinen och knyt en knut om änden. Låt det bli en enda lång korv. Är man snitsig kan man snurra till korvar medan man håller på, men det är inte nödvändigt. När all smet är i maskinen så fyller du på med knäckebröd tills du börjar se att det kommer ut ur korvhornet. Dra av fjälstret och kapa det om det behövs. Knyt en knut i änden.

Nu är det dags att göra korvar. Det är svårt att beskriva i text men här är en video som visar hur det går till.

Låt korven dra i en form i kylen. Gärna utan plastfolie så att ytan torkar lite. När den legat ett tag kan du skära ut och förpacka korven som du vill. Den är god att grilla med en tomatsallad och grillat bröd till eller varför inte en pasta?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s